JEKA-Holidays in Tirol

jeka-logo.jpg 

De Belgische maand is bijna achter de rug; nu komt de Britse invasie eraan. Een druilerige regen gaat hen deze morgen al vooraf.

Frankrijk beleeft traditioneel een zwarte zondag in het verkeer.De grote wissel van de julianen en de augustijnen gebeurt tijdens dit weekend. Autocars mogen  dan geen kinderen aan boord hebben in Frankrijk. JEKA moet daar iedere keer weer rekening mee houden als de reisdata opgesteld worden. Daarom zijn op die dagen de wissels in Tirol en de Midden-Europese landen gepland. Niet dat de Duitse autowegen er verlaten bij liggen, verre van, maar er mag ten minste nog gereden worden.  Hetzelfde geldt voor JEKA-Holidays, onze zustermaatschappij in Engeland, die een groeiend aantal Britten de grote stap naar het continent laat wagen en hoofdzakelijk reizen aanbiedt van zaterdag tot zaterdag.

De aankomst van de Engelsen betekent een ommezwaai in ons doen en denken. Het is zo iets als een verandering van seizoen. Voor de nieuwkomers onder de medewerkers is het zelfs iets meer, bijna te vergelijken met een lichte vorm van cultuurschok. De Engelsen gaan op reis en zij doen rustig verder met wat ze altijd al bezig waren en dat is meestal wachten op wat komen gaat. Zo zijn ze het thuis gewoon en zo moet het ook maar gaan in de rest van de wereld als zij er zijn.  Het belangrijkste is dat ongeveer alles op voorhand gepland is. Of het ook echt zal doorgaan, is van ondergeschikt belang, zo lang zij zelf daar maar kunnen over beslissen. Een activiteitenplan voor een Engelse groep kan bestaan uit activiteiten zoals: “opstaan”, “gaan winkelen”, “het huis verlaten”,”thuiskomen” of ook nog “twee uur in bed liggen”. Een ‘Engelse bestelling’is ook zo een begrip bij JEKA-Tirol: Dat gaat ongeveer als volgt:

“Iedereen wil fietsen huren behalve twee”, maar niemand weet hoeveel dat er zijn, die iedereen; of nog: Ze zijn met twee méér voor de Tiroleravond, maar de kookouders gaan niet mee. Niemand die weet hoeveel dat er wel zijn.! En zo gaat dat maar door!

Alles wat voor ons typisch Engels is zoals hun humor en hun flegma, dat bestaat écht! Geloof me, ze doen niet alsof! Het zijn zelfs essentiële overlevingstechnieken, eigen aan hun natuur. Voor ons is die knowhow onmisbaar om de gedachtengang van de Engelsen te kunnen begrijpen. Of iets lukt of mislukt , is van weinig belang, als het maar goed gepland was. En als dat zo een paar keer achter elkaar gebeurt, dan heb je als Engelsman echt wel die reflex nodig om een reis naar Tirol te doorstaan. Ik vermoed dat mijn collega’s in de andere JEKA-bestemmingen gelijkaardige ervaringen zullen hebben met onze overzeese vrienden. Onlangs las is ergens dat, voor echte Engelsen, op reis gaan een even grote stressfactor is als een sterfgeval of een echtscheiding. Dat geloof ik voor honderd procent!

En die ervaring leert ons dat ze de slechtste nog niet zijn … zo lang alles maar op voorhand gepland is.

Groetjes uit Tirol

Michel

Explore posts in the same categories: JEKA